Oud-SVD’er Coen Scheperboer organiseert estafettefietstocht voor goed doel

Voormalig SV Dalfsen-keeper Coen Scheperboer organiseert op zaterdag 27 juni een estafettefietstocht van Maastricht naar Groningen. De tocht van 400 kilometer gaat door Dalfsen en de opbrengst gaat naar een goed doel: staatloze kinderen in Thailand.

Naast Coen doen onder meer Jorick Pasman en Stefan Bredewold mee. Coen stond in het seizoen 2012/2013 onder de lat bij Dalfsen 1 en Jorick was toen de linksback. Ook Stefan speelde op een blauwe maandag in het eerste elftal, maar was vooral jarenlang een dragende kracht in het tweede elftal.

De opbrengst van de actie gaat naar staatloze kinderen in Thailand. Hun ouders zijn als etnische minderheid gevlucht uit Myanmar naar Thailand. Daar aangekomen kregen zij echter geen verblijfsvergunning, en hun kinderen ook niet. Ze horen officieel bij geen enkel land, ze zijn ‘staatloos’. Hierdoor hebben de kinderen geen recht op vervolgonderwijs of gezondheidszorg. Als gevolg worden zij vaak uitgebuit en belanden in de kinderarbeid of zelfs prostitutie. Een treurige situatie.

Sinds begin dit jaar haalt Coen geld op om Plan International te steunen om de Thaise kinderen te helpen. Hij doet dat via de organisatie Cycle for Plan, waarmee hij in november zelf naar de betreffende regio in Thailand gaat om te kijken waar het geld naartoe gaat. Dat doet hij tijdens een zevendaagse mountainbiketocht van 400 kilometer, waarbij hij verschillende plekken aandoet waar projecten zijn opgezet om de kinderen te helpen. Maar voor Coen daarheen gaat, wil hij eerst minimaal 4.000 euro ophalen.

Batafietsenrace
“Na me te hebben ingeschreven begin dit jaar, ben ik verschillende activiteiten gaan verzinnen om geld op te halen”, legt Coen uit. “Onder meer een feest met een benefietveiling en een broodjeskraam tijdens Koningsdag waren mijn ideeën, maar helaas konden die door de coronacrisis niet doorgaan. Na enige tijd ietwat gedemotiveerd te zijn geweest, kreeg ik ruim een maand geleden een idee dat wél mogelijk was in deze tijd: een estafette-sponsor-fietstocht van Maastricht naar Groningen, via mijn huidige woonplaats Utrecht en mijn geboorteplaats Dalfsen. Gebaseerd op de onder studenten welbekende Batavierenrace, heb ik de naam Batafietsenrace hieraan gegeven.”

Het werkt als volgt: zeven duo’s gaan in estafettevorm van Maastricht naar Groningen fietsen. Het eerste duo vertrekt om 05.00 uur van het Vrijthof in Maastricht en verwacht rond 07.30 uur aan te komen in Luyksgestel. Daar staat het tweede duo klaar om het stokje over te nemen en door te fietsen naar Andel. Via overstapplekken in Utrecht, Ermelo, Dalfsen en Oude Willem hopen ze voor het donker aan te komen in Groningen. Zelf zal Coen per auto van overstapplek naar overstapplek rijden om fietsers te instrueren, ondersteunen en beeldmateriaal te schieten. Uiteindelijk finisht hij de tocht zelf, door de laatste etappe van Oude Willem naar Groningen te fietsen.

Deelnemers
Coen: “De deelnemers heb ik zelf benaderd en zijn bekenden uit mijn eigen omgeving. Zo fietsen mijn zus en haar vriend mee, vrienden uit mijn geboorteplaats Dalfsen, vrienden uit mijn studietijd, maar ook bijvoorbeeld mijn afstudeerbegeleider. Iedereen was direct super enthousiast om mee te doen! Maar naast deze bekenden van mij, heb ik zelfs een BN’er zo gek gekregen om mee te fietsen. Via mijn werk heb ik nauwe contacten met het scheidsrechterskorps van het betaald voetbal. En via via ben ik daar in contact gekomen met Kevin Blom. Hij hoefde niet lang na te denken en was er gelijk voor in om mee te fietsen! De derde etappe van Andel naar Utrecht zal hij samen met een collega van de KNVB fietsen, met een gepaste finish bij de Galgenwaard in Utrecht.”

Dalfsen
“Aangezien ik ben geboren in Dalfsen en daar nog veel bekenden heb, kon ik hier natuurlijk niet omheen met de tocht! De overstap van etappe 5 naar 6 zal plaatsvinden op het Kerkplein. Welbekende Dalfsenaren Jorick Pasman en Stefan Bredewold zullen hier finishen, mijn zus Irene Scheperboer en haar vriend Niels Ahsman vertrekken hier richting Oude Willem. Naar verwachting vindt de overstap rond 16.00 uur plaats.”

Sponsoring
De tocht heet natuurlijk niet voor niets een estafette-SPONSOR-fietstocht. Het is niet alleen de bedoeling dat dit een toffe activiteit wordt, maar Coen wil er ook graag de Thaise kinderen mee helpen. Daarom zijn alle deelnemers op dit moment zelf fondsen aan het werven en dat gaat voortvarend! De teller staat op het moment van schrijven op €2.271 euro en daar komen dagelijks mooie bedragen bovenop.

De batafietsenrace dus. 27 juni, zet het in je agenda! Wie graag meer wil weten over de tocht, op de hoogte wil blijven van alle nieuwtjes of graag een bijdrage voor de Thaise kinderen wil doen: zie de website van Coen of zijn Instagram.

Volg SV Dalfsen op social media: