Hoofdtrainer Marcel Smid klaar voor de start bij SV Dalfsen

Het eerste elftal van SV Dalfsen staat met ingang van komend seizoen onder leiding van een nieuwe trainer. Hij staat voor de taak om een bijzonder succesvolle periode een passend vervolg te geven. Maar wat is de stand van zaken bij het vlaggenschip? En wie is die ervaren oefenmeester die deze groep onder handen gaat nemen? Tijd voor een nadere kennismaking met Marcel Smid. 

Na zes seizoenen een nieuw gezicht voor de groep bij het eerste elftal van SV Dalfsen. Wie is Marcel Smid?
“Een geboren en getogen Hoogevener. Inmiddels ben ik 48 jaar en nog altijd woonachtig in deze stad, samen met mijn vrouw Moniek en dochters Marith (21) en Lisa (18). Ik ben werkzaam bij de gemeente Hardenberg, als vakspecialist sport. Pal achter ons huis in Hoogeveen ligt het sportpark van VV De Weide. Dat is de club waar ik in de jeugd heb gespeeld en waar ik de afgelopen vijf jaar actief was als hoofdtrainer.”

Hoe zag jouw periode als actieve voetballer eruit?
“Mijn eerste jaar als voetballertje was bij VV Hoogeveen, omdat VV De Weide nog niet bestond. Toen die vereniging in 1982 werd opgericht ging ik daar naar toe. In m’n laatste jaar als jeugdspeler maakte ik de stap omhoog naar HZVV, ook in Hoogeveen. Vrij snel sloot ik aan bij het eerste elftal, waar ik tussen 1992 en 2000 hele mooie jaren gehad heb. Daarna heb ik nog vijf seizoenen bij HHC Hardenberg in het eerste gespeeld, om uiteindelijk nog voor een korte periode terug te keren bij HZVV. Ik was een centrale verdediger, gewoon een degelijke speler. Kopsterk, kon m’n man goed uitschakelen. Maar als ik eenmaal de bal had, leverde ik hem het liefst gelijk in bij de betere voetballers van het team. In 2007 vond ik het mooi geweest en besloot ik een punt te zetten achter mijn tijd als actieve voetballer.”

Om vervolgens direct als trainer te beginnen?
“Klopt, eerst als assistent-trainer bij HZVV, waar ik dus net gestopt was als voetballer. In mijn eerste jaar vertrok halverwege de hoofdtrainer en kwam ik plotseling voor de groep te staan. Na dat seizoen ben ik nog een jaar assistent geweest bij HZVV, maar al snel kwam ik erachter dat ik wel echt op eigen benen wilde gaan staan. In 2009 kreeg ik die kans bij SV Dedemsvaart en in de jaren daarna heb ik ook bij ZZVV, SCD’83 en De Weide voor de groep gestaan.”

De ploeg heeft een hele knappe prestatie geleverd door zich rechtstreeks te handhaven in de 1e klasse Oost

En nu komt daar SV Dalfsen bij op je CV. Welke indruk heb je de afgelopen maanden gekregen van de selectie?
“Een hele positieve indruk. Het afgelopen halfjaar heb ik een aantal wedstrijden bekeken en de ploeg heeft een hele knappe prestatie geleverd door zich rechtstreeks te handhaven in de 1e klasse Oost. Dat is gewoon een pittige klasse, met goed voetballende ploegen en heel veel individuele kwaliteiten bij de tegenstanders. Dalfsen heeft echt als een team gevoetbald en heel realistisch op resultaat gespeeld.”

Hoe is het gevoel bij SV Dalfsen als vereniging?
“Tijdens mijn sollicitatieprocedure heb ik drie gesprekken gehad en vanaf het begin is het gevoel bij de club heel fijn. Mensen met wie ik sprak zijn open en sociaal, het gaat over meer dan voetbal. Vrij snel had ik het gevoel dat deze club wel bij me zou passen. SV Dalfsen is in die zin redelijk vergelijkbaar met mijn vorige verenigingen. Clubs uit niet al te grote plaatsen, gedragen door gemoedelijke mensen, die graag wat voor de club doen. Dat vind ik heel belangrijk. Ook in mijn omgeving waren de reacties heel positief nadat ik mijn handtekening hier gezet had. Mensen praten in de regio heel positief over SV Dalfsen, dat heb ik direct ervaren.”

Waarom past dat soort verenigingen goed bij jou?
“Het is zo belangrijk om in te zien dat er zoveel mensen vrijwillig iets voor een vereniging willen doen. Daar moet je echt waardering voor hebben. Als trainer van het eerste elftal speel je daar ook een rol in. Je hebt het vlaggenschip van de vereniging onder je hoede. Dan moet je ook zorgen dat je interesse toont in de mensen die van alles voor de club doen. Ik wil eens bij de klussengroep langs gaan, om maar eens wat te noemen. Als eerste elftal moet je die verbondenheid ook laten zien, door bij verenigingsactiviteiten aanwezig te zijn. Volgens mij is die betrokkenheid er bij SV Dalfsen zeker.”

Mensen praten in de regio heel positief over SV Dalfsen, dat heb ik direct ervaren

Heb je inmiddels kennis gemaakt met je spelers?
“Zeker, in maart heb ik al een eerste kennismaking gehad. Het lastige was wel dat ik nog niet al te prominent aanwezig kon en wilde zijn. De jongens zaten nog vol in het seizoen en Jacob had de groep natuurlijk nog onder z’n hoede. Afgelopen week hebben we een zogeheten startbijeenkomst gehad met de voorlopige selectie voor volgend seizoen. Behalve Alexander, Koen en Jesse die stoppen, en Joren die naar Staphorst gaat, blijft de selectie intact. Afgelopen seizoen maakten Jesse Zwager, Romke Brasjen en Jelle van Ringen al de stap vanuit het tweede elftal, die jongens blijven erbij. En vanuit de jeugd krijgen Sem Eijkelkamp en Jetze Zweerts in de voorbereiding hun kans. Of zij uiteindelijk bij ons blijven of aansluiten bij het tweede elftal, dat gaan we zien. Het is in ieder geval belangrijk om jeugdspelers de kans te geven zich te laten zien op dit niveau.”

En hoe gaat de staf eruit zien?
“Hendri Meier zal mij komend seizoen assisteren bij de trainingen op vrijdag en de wedstrijden. Hendri en ik kennen elkaar nog van HHC, waar we één jaar samen in de eerste selectie speelden. Toen ik hier bij Dalfsen tekende, kwamen we via LinkedIn weer met elkaar in contact en zo is dat balletje gaan rollen. Daarnaast gaan oud-spelers Chiel Huisjes en Sjoerd Klarenbeek om de week assisteren bij de woensdagtraining. Verder blijft Peter Dam aan als fysiotherapeut, Dinand Rosink als keeperstrainer en Niek van der Vegt als assistent-scheidsrechter. Over de invulling van de leiderspositie lopen nog gesprekken.”

Met welke doelstelling gaan jullie het seizoen in?
“We hebben nog geen doel geformuleerd als het gaat om een plek op de ranglijst, daarvoor is het nu echt nog te vroeg. We moeten ook nog afwachten of we in de 1e klasse Oost of Noord komen, dat speelt wel een rol bij het bepalen van de doelstelling. Wat we al wel met elkaar hebben afgesproken, is dat we op een hele prettige manier met elkaar willen gaan samenwerken. Dat de jongens plezier moeten hebben in de trainingen en de wedstrijden en dat wij daar als staf ook alles aan gaan doen. Als de voorbereiding eenmaal loopt, dan gaan we het verder hebben over een concrete doelstelling.”

Het is belangrijk om jeugdspelers de kans te geven zich te laten zien op dit niveau

En wat voor spel kunnen de supporters van SV Dalfsen verwachten?
“De spelers hebben aangegeven dat ze willen gaan voor verzorgd voetbal, proberen op te bouwen van achteruit. In principe wil ik dat ook; opbouwen vanaf de keeper en waar mogelijk wat hoger op het veld druk zetten. Maar dan moet het wel kunnen. Soms kom je nou eenmaal in een situatie dat je het misschien wel wilt, maar dat het niet kan. Dat is ook weer afhankelijk van de tegenstanders. Misschien worden we komend seizoen wel in de noordelijke 1e klasse ingedeeld. Dan zouden we wellicht zelf meer het initiatief kunnen nemen.”

We zitten nu een paar weken in de zomerstop. Wanneer gaat de bal weer rollen voor Dalfsen 1?
“Op zondag 7 augustus om 10.00 uur hebben we de eerste training gepland. Na een aantal trainingen is het eerste oefenduel gelijk een mooi affiche, op zaterdag 20 augustus spelen we namelijk tegen ASC’62. Verderop in de voorbereiding staan nog oefenwedstrijden op het programma tegen Zuidwolde, Lemelerveld en SVI. Uiteraard zijn er ook drie bekerwedstrijden en dan beginnen we op 25 september aan de competitie!”

Marcel Smid zette in december zijn handtekening bij SV Dalfsen

Volg SV Dalfsen op social media: