Spelregelwijzigingen amateurvoetbal 2019/2020

Het nieuwe voetbalseizoen is begonnen en dit jaar is sprake van een aantal opvallende spelregelwijzigingen. Een en ander was de afgelopen weken al te zien bij de profs, maar ze gelden ook in het amateurvoetbal. De meest in het oog springende wijzigingen op een rijtje:

Strafschoppenserie
Als er een strafschoppenserie aan te pas moet komen om een beslissing te brengen, gaat het vanaf dit seizoen weer om-en-om. Team A begint, team B neemt daarna een strafschop, daarna weer team A, enzovoort. De ABBA-procedure, die vorig seizoen werd gebruikt, bestaat niet meer.

Plek van wisselen
Als een speler gewisseld wordt, kan de scheidsrechter bepalen dat dit bij de dichtstbijzijnde doel- of zijlijn moet gebeuren. De scheidsrechter kan dit bijvoorbeeld beslissen om tijdrekken te voorkomen, of in het geval van een blessure.

Doeltrap
Een doeltrap, of een vrije trap in de eigen zestienmeter, hoeft niet meer eerst uit het strafschopgebied voordat een medespeler de bal mag aanraken. De bal is in het spel vanaf het moment dat deze is getrapt en duidelijk beweegt. Alleen de opbouwende partij mag de bal direct in de zestien meter aanraken.

Scheidsrechtersbal
Bij een scheidsrechtersbal mag er voortaan maar één speler in de buurt staan van de scheidsrechter, als hij de bal laat vallen. Dit moet een speler zijn van het team dat de bal als laatste heeft aangeraakt. De rest van de spelers moet op minimaal vier meter afstand staan. Als er een scheidsrechtersbal in het strafschopgebied is, is deze altijd voor de keeper.

Kaarten voor teamofficials
Een scheidsrechter kan ook een gele of rode kaart geven aan teamofficials. Teamofficials zijn alle stafleden die langs het veld zitten, zoals de coach, verzorger of teammanager. Afgelopen seizoen is hier al mee geëxperimenteerd in het betaald voetbal, vanaf komend seizoen geldt het ook voor het amateurvoetbal.

Muurtje
Als de verdedigende partij bij een vrije trap een muurtje neerzet van drie of meer spelers, moeten alle aanvallers minimaal één meter afstand houden van dit muurtje. Als de aanvallers zich hier niet aan houden, volgt er een indirecte vrije schop voor de verdedigende partij.

Bal tegen scheidsrechter
– Als de bal de (assistent-)scheidsrechter raakt, volgt in bepaalde gevallen een scheidsrechtersbal voor het team dat de bal het laatst in bezit had voordat de (assistent-)scheidsrechter werd geraakt:
o Als hierdoor de bal in het doel gaat;
o Als hierdoor een kansrijke aanval ontstaat;
o Als hierdoor het andere team in balbezit komt;
o In alle andere gevallen gaat het spel gewoon door.

Toss
– Het team dat de toss wint mag of bepalen aan welke kant ze het doel aanvalt, of ervoor kiezen de aftrap te nemen.

– Penalty’s
Als de strafschopnemer van een team geblesseerd is geraakt, mag hij/zij (snel) worden verzorgd (op het veld) en daarna de strafschop nemen.

– Ingooi
Alle spelers moeten tenminste twee meter afstand houden bij een ingooi.

– Handsballen
Hands van de aanvallende partij, waar vervolgens een doelpunt uit voort komt, is altijd strafbaar, ook als het onopzettelijk is.

In onderstaande video van de KNVB worden enkele aanpassingen uitgelicht. Bekijk hier de volledige wijziging van de spelregels.

Volg SV Dalfsen op social media: