De weg naar de trilogie: Door de ogen van de assistent-scheidsrechter

In het seizoen 2018-2019 maakten we ons debuut in de 2e klasse van het amateurvoetbal, waarbij we weer veelal in Drenthe actief zouden zijn en ook een uitstapje naar het Groningse Stadskanaal op de rol kwam te staan. Ook stonden er nog wedstrijden tegen provinciegenoot Dedemsvaart en onvervalste derby’s met Lemelerveld op het programma. Een terugblik op een bijzonder seizoen.

Door: Niek van der Vegt

De voorbereiding van de manschappen van Jacob Grooten begon op zondag 19 augustus, waarna een week later de eerste oefenwedstrijd tegen Voorwaarts Twello op de rol stond. Deze wedstrijd tegen een zeer goede tegenstander eindigde in een nipte 2-3 nederlaag, waarbij de Dalfser treffers op naam kwamen van Chiel Huisjes en Erik Koedijk. Overigens zou later blijken dat de tegenstander uit Twello na een geweldige driestrijd met Achilles ’12 en Bon Boys het kampioenschap in de Oostelijke 2e klasse J voor zich op zou eisen. Drie ploegen eindigden met hetzelfde puntenaantal en dus zou het doelsaldo beslissend blijken voor het kampioenschap.

Twee dagen later, op dinsdagavond, werd er in Wierden geoefend tegen de fusieclub Juventa ’12, dat uitkomt in de zaterdag 4e klasse. Deze tegenstander bleek toch enkele maatjes te klein, want er werd een simpele 0-4 zege behaald, waarbij Luc van der Vegt, Joren Rietman en Jeroen Kamphuis voor een 0-3 ruststand zorgden. Na de rust scoorde enkel Sjoerd Klarenbeek nog uit een strafschop de 0-4. Tegenvaller in deze wedstrijd was het uitvallen van middenvelder Erik Koedijk die na een onfortuinlijk duel met een tegenstander al in de eerste helft het veld moest verlaten.

Bekerpoule
In de bekerpoule, waarin we voor het eerst in de poules terecht zouden komen met andere eerste- en tweedeklassers, werden we gekoppeld aan Heino (1e klasse) Overwetering (2e klasse) en de onvervalste burentwist met ASC ’62 stond als laatste op het programma.

De wedstrijd tegen Heino was goeddeels in evenwicht, waarin beide ploegen in de eerste helft één grote kans zouden krijgen. De eerste kans was voor de gasten, maar deze werd van dichtbij gemist. Aan de andere kant kreeg Dalfser spits Jeroen Kamphuis een uitgelezen mogelijkheid om de score te openen, maar deze inzet werd gekeerd door keeper Robin Keizer. Na de rust opende Heino wat beter en kreeg het enkele behoorlijke kansen om de score te openen, maar met het nodige kunst- en vliegwerk hield keeper Mark Knol zijn doel schoon.

Na ruim een uur kwamen we op voorsprong. Hierbij ging een misverstand tussen de keeper en een verdediger van Heino aan het doelpunt vooraf en was het Gijs Wiltvank die met een bekeken lob het doel wist te vinden. Ongeveer tien minuten later wist Jeroen Kamphuis de score te verdubbelen na een afgemeten voorzet van Fernandez Pruik. De gasten probeerden nog wel iets te forceren, maar zonder resultaat en dus begon het bekertoernooi met een fraaie 2-0 overwinning tegen een sterke tegenstander.

Een week later, op zondag 9 september, stond de tweede bekerwedstrijd op het programma, waarbij een bezoek werd gebracht aan Overwetering. De wedstrijd eindigde in een 2-3 overwinning, waarbij Sjoerd Klarenbeek, Niek van Ringen en Remco Hultink de treffers voor hun rekening namen. Vermeld dient te worden dat de twee tegentreffers relatief ongelukkig tot stand kwamen en er in de slotfase een aantal grote kansen om uit te lopen naar een grotere score onbenut bleven.

Burentwist
Op zaterdag 15 september stond dan de onvervalste burentwist op het programma: ASC’62 – SV Dalfsen. Deze zaterdag stond ook nog eens in het teken van de officiële aftrap van FC Dalfsen, de nieuwe fusieclub van de gezamenlijke jeugdafdelingen van de beide clubs. De wedstrijd voor het oog van het massaal toegestroomde publiek eindigde uiteindelijk met 2-0 in ons voordeel, waarbij Sjoerd Klarenbeek na ruim een half uur de openingstreffer voor zijn rekening nam. In de openingsfase was het op papier thuis spelende ASC een paar keer dicht bij een doelpunt geweest via de immer bedrijvige Mathijs van Gelder die doelman Mark Knol onder vuur nam en aanvoerder Chiel Pasman die het van grote afstand probeerde. Die bal zou in de kruising zijn gevlogen, maar Mark was attent en tikte de bal over het doel.

Na de rust was de eerste kans ook voor de thuisclub via Van Gelder, maar daarna namen we de wedstrijd behoorlijk in handen en was het wachten op de bevrijdende tweede treffer. Deze liet erg lang op zich wachten, waardoor het spannend bleef tot het einde. De bevrijdende 2-0 viel uiteindelijk vlak voor het verstrijken van de officiële speeltijd en kwam op naam van Niek van Ringen, die de wedstrijd definitief in het slot gooide. In de blessuretijd werd Daan Dalhuisen na een behoorlijke charge op Martijn Huizing door scheidsrechter Assink nog met een rode kaart van het veld gestuurd.

Door ook deze derde wedstrijd in de poule te winnen gingen we dus zonder puntverlies door naar de tweede ronde van de districtsbeker, waarvoor ook Heino zich uiteindelijk wist te kwalificeren.

De laatste oefenwedstrijd voor de start van de competitie, op dinsdag 18 september in en tegen Wijhe’92, ging helaas met 3-1 verloren, waarbij het doelpunt na goed aangeven van A-junior Bas Pietersma op naam kwam van Chiel Huisjes.

Start van de competitie
Het debuut van ons vlaggenschip in de tweede klasse bracht ons naar het Drentse Beilen, waar de plaatselijke vv de eerste tegenstander zou zijn. Bij aankomst op sportpark Noordwest bleek het hoofdveld nog niet speelklaar en moest er dus worden uitgeweken naar een bijveld, waarbij vermeld dient te worden dat de omstandigheden nogal troosteloos waren. Verouderde dug-outs, lang gras en regenachtig weer. De start van de gasten, die voor de gelegenheid in het zwart waren gestoken, was behoorlijk goed. Dit werd na ruim tien minuten bekroond met het openingsdoelpunt, waarbij centrale verdediger Koen Sloot een goed genomen vrije trap van Joren Rietman via de handen van doelman Remco Vos tot doelpunt promoveerde.

Ook de gastheren lieten zich niet onbetuigd en werden enkele malen gevaarlijk via de wat gezette rechtsbuiten Koen Hollemans, die met zijn linkerbeen gevaar stichtte. Het was dan ook niet geheel toevallig dat dezelfde Hollemans vlak voor het rustsignaal de gelijke stand op het niet aanwezige scorebord wist te krijgen.

Na de rust begon de thuisclub wat afwachtend en dit leidde tot enkele grote kansen via met name aanvoerder Sjoerd Klarenbeek, maar de voorsprong kwam er niet. Na deze openingsfase van de tweede helft werd de thuisclub sterker en kreeg het met name via aanvoerder Bertus Wolters enkele goede kansen op de voorsprong. In de fase waarin de thuisclub aandrong kwam dan toch de hernieuwde voorsprong, waarbij Remco Hultink zich goudhaantje toonde door de keeper met een droog schot te kloppen. In de absolute slotfase was het Sjoerd Klarenbeek die de overwinning veilig stelde met een benutte strafschop na een handsbal van een Beilen-verdediger.

Op de tweede speeldag stond meteen de derby tegen Lemelerveld op het programma. In de openingsfase nam de thuisclub ogenblikkelijk het initiatief zonder hierbij echt gevaarlijk te worden. Na ruim twintig minuten werd het optische veldoverwicht dan toch uitgedrukt in de score en was het Luc van der Vegt die, nadat keeper Ramaker van Lemelerveld al twee keer handelend had opgetreden, de score wist te openen.

Na dit openingsdoelpunt beten de gasten meer van zich af en werd de diepgestuurde Matthias Reimink gestuit door centrale verdediger Koen Sloot door middel van een overtreding. Alles wat Lemelerveld een warm hart toe draagt dacht aan een rode kaart, maar scheidsrechter Van Beek liet het tot grote opluchting van de thuisclub bij een gele prent. De toegekende vrije trap werd door dezelfde Reimink schitterend achter de kansloze Mark Knol gekruld en zo stond het weer gelijk: 1-1. Na deze tegentreffer namen we het heft stevig in handen en dit leidde vlak voor het rustsignaal tot de hernieuwde voorsprong. Na goed voorbereidend werk van Jeroen Kamphuis was het Remco Hultink die de op dat moment verdiende 2-1 op het scorebord wist te brengen.

Na de rust was het Lemelerveld dat direct de wedstrijd in handen nam en op jacht ging naar de gelijkmaker. Deze kwam na een ruim uur tot stand via Wesley Vlierman en dus kwam de op dat moment terechte 2-2 tussenstand op het scorebord te staan. Wie echter had gedacht dat de bezoekers door zouden drukken kwam bedrogen uit, want na de gelijkmaker was het bijna voortdurend de thuisclub dat op zoek ging naar de overwinning. En deze zou er ook komen. In de absolute slotfase was het Jeroen Kamphuis die door een Lemelerveld-verdediger binnen de beruchte lijnen werd gevloerd. De toegekende strafschop werd onberispelijk binnen geschoten door aanvoerder Sjoerd Klarenbeek. In de blessuretijd dacht Jeroen Kamphuis zijn uitstekende wedstrijd nog te bekronen met de 4-2, maar zijn doelpunt werd helaas vanwege vermeend buitenspel geannuleerd. Tegenvaller in deze wedstrijd was wel dat centrale verdediger Stefan Jansen of Lorkeers zich moest laten vervangen met een blessure die hem behoorlijke tijd aan de kant zou houden.

Op de derde speeldag werd er een bezoek gebracht aan het Drentse Erica, dat na twee wedstrijden nog puntloos was. Al vroeg in de wedstrijd was het Remco Hultink die een te korte terugspeelbal van een van de Erica-verdedigers wist af te straffen. In het vervolg van de eerste helft werd er vrijwel uitsluitend richting het doel van keeper Gebbeken van Erica gespeeld en het was dan ook niet geheel toevallig dat de score na ruim een half uur werd verdubbeld door Jeroen Kamphuis. Nog geen vijf minuten later werd de thuisclub ook nog eens gereduceerd tot tien spelers, nadat aanvaller Kjeld Huls binnen een tijdsbestek van drie minuten twee keer een gele prent kreeg voorgeschoteld van scheidsrechter Van Dooren.

Na de rust een identiek spelbeeld. De ene aanval na de andere ging richting het doel van Erica en was het na goed vijf minuten alweer prijs, door middel van het tweede doelpunt van Jeroen Kamphuis deze middag. Nog binnen het uur lag ook nummer vier in het Drentse doel en deze keer was Daan van der Vegt degene die zich mocht laten vieren als doelpuntenmaker. Na ruim een uur was het alweer raak en was het Jeroen Kamphuis die zijn valse hattrick wist te realiseren. Na deze stormachtige beginfase van de tweede helft lieten de gasten de teugels wat vieren en was de thuisclub al lang content dat er geen reusachtige score op het bord kwam te staan. Eindstand dus 0-5, de droomstart van ons bleef dus gehandhaafd.

Een week later kwam Valthermond op bezoek op sportpark Gerner en dit bleek toch een tegenstander van een andere orde te zijn. In de beginfase kregen de gasten al drie uitgelezen mogelijkheden om de score te openen. Bij de derde poging was het raak en wist Demy te Velde de op dat moment volledig terechte 0-1 op het scorebord te zetten. Nog meer tegenvallers waren dat al in de eerste helft Martijn Huizing en Remco Hultink zich beiden met een hoofdwond moesten laten vervangen door respectievelijk Frank Schurer en Florian Braam. Laatstgenoemde wist zich in de slotfase van de eerste helft te onderscheiden met twee treffers, waarvan er eentje met het nodige toeval tot stand kwam. Zo werd er toch nog met een niet geheel verdiende 2-1 voorsprong gerust.

Na de pauze hadden we de wedstrijd beter onder controle en werd er verdedigend weinig weggeven. Het veldoverwicht werd zo ongeveer halverwege de tweede helft omgezet in een op dat moment veilig lijkende 3-1 voorsprong. Deze kwam tot stand via Joren Rietman, die op sublieme wijze de doelman van Valthermond wist te verschalken met een vrije trap vanaf zo’n 30 meter. In de slotfase kwamen de gasten toch nog terug tot 3-2 door invaller Luuk Kenter, die keeper Mark Knol wist te verschalken met een kopbal. Verder dan deze aansluitingstreffer kwamen de gasten niet meer en dus na vier wedstrijden nog steeds de volle buit voor de mannen van keuzeheer Jacob Grooten.

Op woensdag 17 oktober werd er nog een oefenwedstrijd gespeeld tegen zaterdag derdeklasser Avereest. Deze wedstrijd eindigde in een 4-0 overwinning door doelpunten van Daan van der Vegt, Jeroen Kamphuis, Sjoerd Klarenbeek en een eigen doelpunt van Avereest.

Op zondag 21 oktober stond de uitwedstrijd tegen Heerde op het programma. De thuisclub begon furieus aan het duel en had de wedstrijd in de eerste helft volledig in handen. Het was dan ook aan de uitblinkende Mark Knol te danken dat er met 0-0 werd gerust, want de Dalfser sluitpost redde meerdere malen uitstekend op inzetten van de Gelderse aanvallers.

Na de rust opereerden de mannen van Jacob Grooten wat beter, maar was het toch de thuisclub dat op voorsprong kwam. Het was Mike Bronsink die een vrije trap onder de opspringende muur doorschoof en keeper Knol kansloos liet. Nu waren de gasten gedwongen om nog meer te komen en dit bood de thuisclub ruimte om te counteren. Dit leidde tot een uitgelezen mogelijkheid voor invaller Stijn Rorije, die vrij voor de absolute uitblinker Mark Knol opdook, maar ook deze kans ging verloren voor de thuisclub.

Ruim een kwartier voor tijd kwam dan toch de niet geheel verdiende gelijkmaker op het scorebord toen Sjoerd Klarenbeek zijn derde strafschop van het seizoen wist te benutten na een overtreding van Elkjar Dijkgraaf. Niet veel later werd diezelfde Dijkgraaf met zijn tweede gele kaart van het veld gestuurd door scheidsrechter Wolthof en dus roken de gasten bloed en gingen op jacht naar de (niet verdiende) overwinning. Deze leek er te komen toen de onvermoeibare linksback Niek van Ringen in de 89e minuut wist te scoren. Echter oordeelde de grensrechter van Heerde dat er iemand hinderlijk buitenspel zou hebben gestaan bij het schot. Iets waar de meningen nogal over verdeeld waren. Zo leed de koploper haar eerste puntverlies van het seizoen.

Een week later trof de koploper op het eigen sportpark Gerner vv Zuidwolde. In tegenstelling tot de week ervoor trokken de manschappen van Jacob Grooten nu fel van leer en had er na een kwartier al een 3-0 tussenstand op het scorebord kunnen staan. Het aluminium (twee keer) en goed keeperswerk van Zuidwolder doelman Sjors van der Weide zorgden ervoor dat het nog 0-0 stond. Na ruim dertig minuten werd dan toch de openingstreffer genoteerd. Niet voor de eerste keer dit seizoen was spits Jeroen Kamphuis het goudhaantje, op aangeven van Remco Hultink wist hij de 1-0 te laten aantekenen. Na deze stormachtige openingsfase werd de eerste helft gecontroleerd uitgespeeld en werd er gerust met de verdiende voorsprong.

In de beginfase van de tweede helft eenzelfde spelbeeld, waarbij de thuisclub dominant speelde en veelvuldig rond het strafschopgebied van de gasten opereerde. Na een kleine tien minuten werd dan ook de score verdubbeld en was het opnieuw Jeroen Kamphuis die na goed aangeven van Remco Hultink wist te scoren. Wie dacht dat na deze treffer de wedstrijd wel gedaan was, kwam toch enigszins bedrogen uit, want na de 2-0 werden de gasten een aantal keren behoorlijk dreigend. Na ruim een uur werd de eerste grote kans nog gemist, maar na ongelukkig balverlies op het middenveld werd linkeraanvaller Steven Berghuis gelanceerd richting het doel van Mark Knol en hij wist dit buitenkansje keurig te verzilveren.

Diezelfde Berghuis werd niet veel later nogmaals bediend, maar deze keer werd de inmiddels al geklopte Knol geholpen door centrale verdediger Koen Sloot die de inzet vlak voor de doellijn wist weg te halen. Aan de andere kant was aanvoerder Sjoerd Klarenbeek nog dicht bij een doelpunt, maar ook hij raakte het aluminium. Zo bleef het uiteindelijk toch bij een terechte 2-1 zege, die gezien de beginfase hoger had kunnen uitvallen, maar aan de andere kant kregen de gasten na de aansluiting nog een grote kans.

Eerste nederlaag
Op de zevende speeldag werd er een bezoek gebracht aan sportpark De Pampert in Coevorden, waar Germanicus de tegenstander was. De thuisclub ging furieus van start en had gedurende een groot deel van de eerste helft een groot overwicht. Al in de beginfase strandde een poging van de gastheren op de lat boven Mark Knol en werd de daaropvolgende inzet gekraakt door Martijn Huizing. Na ruim een half uur kwam de thuisclub dan toch op voorsprong door een doelpunt van Marco Verhoef, die Knol kansloos liet met een venijnig schot. Niet veel later had de voorsprong al verdubbeld kunnen worden na dom balverlies in de Dalfser defensie, maar aarzelde Roelof van Dijk te lang en kon verder onheil worden voorkomen waardoor de ruststand ‘slechts’ 1-0 was.

Na de rust kwamen we beter voor de dag en werd het doel van keeper Giovanni Mendes regelmatig onder vuur genomen. Na een uur voetbal kwam de op dat moment verdiende gelijkmaker op het scorebord te staan en wederom was het spits en topscorer Jeroen Kamphuis die het doelpunt voor zijn rekening nam. Hierna probeerden de gasten door te drukken, maar ook de thuisclub werd wederom gevaarlijk via Roelof van Dijk, zijn doelpunt werd door de scheidsrechter afgekeurd wegens buitenspel. Toch kwam de thuisclub opnieuw op voorsprong welke tot stand kwam via Stan Ypenburg, die vanaf rechts naar binnen kwam en met links keeper Knol wist te verschalken. Ondergetekende assistent-scheidsrechter trachtte scheidsrechter Stoetman nog te overtuigen het doelpunt af te keuren wegens hinderlijk buitenspel, maar de leidsman wilde geen verhaal komen halen bij de schrijver van dit verhaal.

Er volgde een turbulente slotfase waarbij de gasten er alles aan deden om de nederlaag nog te voorkomen, maar dit had geen resultaat en zo werd de eerste nederlaag van de competitie een feit. Een mazzeltje was wel dat in de strijd voor de eerste periodetitel ook concurrent Lemelerveld verloor van Stadskanaal, waardoor we ons lot voor deze periode nog steeds volledig in eigen hand hadden.

Op zaterdag 10 november vond de eerste knock-out ronde van de KNVB- beker plaats. In deze ronde werden we gekoppeld aan het tweede team van HHC Hardenberg, dat in de hoofdklasse voor reserveteams hoge ogen gooide. Trainer Jacob Grooten had de opstelling een beetje aangepast, gokte met de snelheid van Bas Pietersma en Remco Hultink enigszins op de counter en dit bleek achteraf een goede keuze. In de eerste helft hadden de gasten het meeste balbezit en kwamen ze een aantal malen dreigend door, maar het doel wisten ze niet te vinden. In de slotfase van de eerste helft besloot linksback Niek van Ringen het maar eens van afstand te proberen en hij verraste keeper Jorn-Jan van de Beld in de korte hoek.

Na de rust werd de overwinning binnen tien minuten veilig gesteld. De veelal als aangever acterende Remco Hultink was nu zelf twee keer de schutter van dienst, dit gebeurde twee keer op aangeven van A-junior Bas Pietersma. De wedstrijd werd gecontroleerd uitgespeeld en zo werd toch op relatief eenvoudige wijze de volgende ronde bereikt.

Eerste periodetitel
Op zondag 18 november werd de strijd om de eerste periode beslist, bij een overwinning op Rolder boys zou het eerste prijsje een feit zijn. In deze wetenschap trok het team ten strijde, maar Rolder Boys zou het de thuisclub nog behoorlijk moeilijk weten te maken. Toch kwam de thuisclub op 1-0. Dit doelpunt kwam tot stand via Luc van der Vegt, die een afgeslagen corner ineens nam en schitterend tot doelpunt wist te promoveren.

Diezelfde Luc van der Vegt moest zich niet veel later laten vervangen met een vervelende hoofdblessure. Voor hem kwam Chiel Huisjes binnen de lijnen. In deze fase kwamen de gasten nog maar eens dreigend door en bracht de paal redding voor de thuisclub. Vlak voor het rustsignaal kwamen we op een 2-0 voorsprong via diezelfde ingevallen Chiel Huisjes, na goed voorbereidend werk van Sjoerd Klarenbeek.

Na de rust begonnen we sterk aan het vervolg en leek er geen vuiltje aan de lucht. In de beginfase van deze tweede helft was het opnieuw Huisjes die een behoorlijke kans kreeg om de wedstrijd in het slot te gooien, maar dit lukte helaas net niet. Na deze grote kans zetten de gasten nog maar eens een tandje bij en dit leidde na een klein uur tot een strafschop die feilloos werd benut door Janko Dekker. In de slotfase van de wedstrijd probeerden de gasten er uit alle macht nog een gelijkspel uit te slepen, maar dit bleef uiteindelijk zonder resultaat, waardoor de eerste periode werd gewonnen door de manschappen van trainer Jacob Grooten. Voorwaar een knappe prestatie.

De eerste wedstrijd van de tweede periode werd op het eigen sportpark Gerner afgewerkt en hierin was FC Assen de tegenstander. Al snel kwamen we op een 1-0 voorsprong, want praktisch binnen de minuut was Jeroen Kamphuis maar weer eens de doelpuntenmaker. Echter werd er verzuimd om op deze voet door te gaan en kwamen de gasten in de achtste minuut alweer langszij via spits en aanvoerder Dzenan Sarkinovic, die bij een corner aan de aandacht ontsnapt was en zo in staat was om de gelijkmaker te produceren.

Nu volgde een moeizaam vervolg van de eerste helft, waarbij er niet of nauwelijks gevaar was voor het doel van keeper Renzo Hoving. Na een half uur kwam er toch de hernieuwde voorsprong tot stand. Dit doelpunt kwam van de voet van Gijs Wiltvank, die de keeper met een droge schuiver kansloos liet. Een minuut later leek de wedstrijd dan toch vroegtijdig beslist te worden door een doelpunt van Remco Hultink, die oog in oog met de Asser doelman niet faalde. Maar kort voor de rust deden de gasten toch weer iets terug. Uit een hoekschop was het deze keer Rutger Klaassen die keeper Mark Knol wist te verschalken en zo werd er met een 3-2 voorsprong gerust.

Na de pauze toch een ander spelbeeld. Van de gasten werd aanvallend niets meer vernomen en het was wachten tot de score een prettiger aanzien zou krijgen. Dit duurde niet lang, want na ruim vijf minuten in de tweede helft was het Niek van Ringen die na zijn zoveelste rush eerst nog op de keeper mikte, maar in de rebound alsnog wist te scoren. Dit bleek de definitieve nekslag voor de gasten en de wedstrijd bloedde enigszins dood. Gelukkig wist Jeroen Kamphuis in de slotfase de overwinning nog wat extra glans te geven door nog twee treffers aan zijn totaal toe te voegen, zodat er toch nog een ruime 6-2 overwinning genoteerd kon worden.

Op woensdagavond 28 november stond de tweede knock-out ronde van de districtsbeker op het programma en hierbij waren we gekoppeld aan de buren van USV uit Nieuwleusen. In de eerste helft was het spel buitengewoon moeizaam en konden de gasten uit Nieuwleusen makkelijk op de been blijven. Toch kon er één grote kans genoteerd worden, maar deze was helaas niet aan Jeroen Kamphuis besteed. Hij vond het aluminium op zijn weg en dus werd er met een logische stand van 0-0 gerust.

Direct na de thee namen de gasten brutaal de leiding en was het centrale verdediger Kay Huzen die keeper Mark Knol kansloos liet met een fraaie vrije trap. Blijkbaar waren de gastheren wakker geschud, want praktisch vanaf de aftrap stond de gelijkmaker al op het bord door toedoen van Remco Hultink. In het slotkwartier namen we afstand van USV. Hierbij was Bas Pietersma twee keer in korte tijd succesvol. De pijlsnelle aanvaller was de achterhoede te snel af en zorgde zo voor een geruststellende 3-1 voorsprong. Het slotakkoord kwam op naam van Joren Rietman, die met een van richting veranderd schot de 4-1 eindstand wist te noteren.

Op zondag 2 december werd er een bezoek gebracht aan sportpark Ervenbos waar SC Emmeloord de tegenstander was. Deze wedstrijd begon met een tegenvaller, want al in de derde minuut keken we tegen een vroege achterstand aan. Het was verdediger Wouter van der Velden die van afstand op het doel van Mark Knol schoot. Doordat het schot onderweg van richting werd veranderd stond de Dalfser sluitpost aan de grond genageld en kwam de thuisclub met het nodige geluk met 1-0 voor. Na deze lastige openingsfase namen we het initiatief en werd het doel van keeper Niels Boomsma onder vuur genomen door Bas Pietersma en Joren Rietman, wat nog niet tot succes leidde. Na ruim een half uur kwam dan toch de verdiende gelijkmaker tot stand en was het Remco Hultink die tot scoren kwam.

Na de pauze eenzelfde spelbeeld. De gasten met het initiatief terwijl de thuisclub loerde op een snelle tegenstoot. Het duurde echter behoorlijk lang voordat het overwicht kon worden omgezet in een voorsprong, maar deze kwam er uiteindelijk toch een kwartier voor tijd. Het was nog maar eens Jeroen Kamphuis die zich tot matchwinner kon laten kronen door de 1-2 te laten noteren. In de absolute slotfase probeerde de thuisclub met opportunistisch spel nog wel een gelijkmaker te forceren, maar deze kwam ondanks enkele hachelijke momenten niet meer tot stand.

De laatste competitiewedstrijd voor de winterstop werd op het eigen sportpark Gerner afgewerkt tegen Asser Boys. Aangezien het hoofdveld door de slechte weersomstandigheden onbespeelbaar was verklaard werd er uitgeweken naar het kunstgras. De bedoelingen van de thuisclub werden meteen duidelijk: de gasten uit Assen werden op eigen helft vastgezet en er ontstond een groot veldoverwicht. Het duurde echter nog behoorlijk lang voordat de verlossende openingstreffer tot stand kwam. Maar na een klein half uur werd de Asser muur dan toch geslecht, na een fraaie pass van Remco Hultink was het Luc van der Vegt die de score opende. Niet veel later een behoorlijke tegenvaller, het was spits en topscorer Jeroen Kamphuis die zich met een blessure moest laten vervangen door Bas Pietersma. Aan het spelbeeld veranderde er niets en werd er wel gewoon gerust met een 1-0 voorsprong.

Na de pauze kabbelde de wedstrijd een beetje voort en leek de thuisclub het eigenlijk wel te geloven, totdat vanuit het niets René Westerveen pardoes de gelijkmaker achter keeper Mark Knol kopte. Dit was ook zo’n beetje het eerste en enige doelgevaar dat de gasten wisten te creëren. Alsof de mannen van Jacob Grooten waren wakkergeschud werd het tempo meteen opgeschroefd en stond er amper vijf minuten later een 4-1 tussenstand op het niet zichtbare scorebord. Het Remco Hultink (twee keer) en de ingevallen Bas Pietersma die de goals wisten te noteren. Zo werd een matige wedstrijd dan toch met een ruime overwinning afgesloten.

Op zondag 16 december zou in principe de laatste competitiewedstrijd voor de winterstop in en tegen Dedemsvaart worden afgewerkt, maar door de winterse omstandigheden werd bijna het complete programma afgelast. De allerlaatste wedstrijd voor de winterstop was de bekerwedstrijd bij SV Epe in de tussenronde van de districtsbeker. Tijdens deze wedstrijd stond A-junior Nick Dommerholt op het middenveld geposteerd en er mag geconcludeerd worden dat hij dit uitstekend deed. Als vervanger van de geblesseerde Jeroen Kamphuis had trainer Grooten ervoor gekozen om aanvoerder Sjoerd Klarenbeek een linie naar voren te schuiven en dit bleek nog maar eens een goede keuze, want het was diezelfde Klarenbeek die in de eerste helft de score opende.

Na de pauze trachtten de gastheren er met invaller en topscorer Stefan Lokhorst een offensief uit te persen, maar de Dalfser defensie gaf geen krimp. Halverwege de tweede helft was het opnieuw Sjoerd Klarenbeek die de wedstrijd een beslissende wending gaf door de 0-2 te laten noteren. Dat er meerdere spelers zijn die wel raad weten met de kansen liet ook Remco Hultink zien en hij zorgde voor een 0-4 tussenstand. Als slotakkoord mocht ook de ingevallen A-Junior Ole Woltmeijer nog een duit in het zakje doen, waardoor de eindstand op 0-5 kwam. Zo kwam het team net als vorig jaar bij de laatste 32 van het bekertoernooi.

Na een korte winterstop stond op zaterdag 12 januari de eerste oefenwedstrijd op het programma. Deze wedstrijd werd tegen de zaterdag tweedeklasser FC Klazienaveen gespeeld en eindigde na goals van Niek van Ringen en Jeroen Kamphuis in een 2-1 overwinning. Op dinsdagavond volgde de tweede oefenwedstrijd. Tegen de reserves van Rohda Raalte werd helaas met 4-3 verloren na een 1-3 voorsprong. De doelpunten deze avond kwamen van Koen Sloot, Joren Rietman en Bas Pietersma.

Koppositie kwijt
De eerste competitiewedstrijd na de winterstop bracht ons na een busreis in Stadskanaal, waar de plaatselijke SC de tegenstander was. Van tevoren was al duidelijk geworden dat dit een gevaarlijke ploeg was om tegen te spelen, want het had Lemelerveld al eens pootje gelicht door daar de uitwedstrijd met 1-2 te winnen. Dat dit een waarschuwing had kunnen zijn bleek niet tijdens de wedstrijd op het koude sportpark Pagedal. In de eerste helft was de thuisclub de bovenliggende partij en het nam dan ook een terechte 1-0 voorsprong via Jeffrey Bakker. Echter waar in voorgaande wedstrijden daar vrij vlot een antwoord volgde, bleef dat nu uit en dus bleef de thuisclub simpel overeind en werd er met 1-0 gerust.

Direct na de pauze kregen we een uitgelezen kans op de gelijkmaker, maar de kopbal van Stefan Jansen of Lorkeers werd op miraculeuze wijze door keeper Royce Geerlings gekeerd. En niet veel later stond de thuisclub plotseling op een 3-0 voorsprong, nadat de Dalfser defensie zich twee keer liet verrassen door respectievelijk Wessel Klijnstra en Robin Boerhof. Na ruim een uur kwam er dan toch een aansluitingstreffer. Deze kwam van de voet van Niek van Ringen die met een fraai schot doel trof. Hierna volgde een ware belegering van het doel van Stadskanaal, waarbij Sjoerd Klarenbeek bij een van die aanvallen een strafschop claimde, maar geen gehoor vond bij de scheidsrechter. En zo eindigde een frustrerende middag met een 3-1 nederlaag en door de grote overwinning van Lemelerveld tegen Asser Boys nam die ploeg de koppositie op doelsaldo over van ons.

De week erop zou er in principe de kans komen om revanche te nemen op de vervelende nederlaag tegen Stadskanaal, maar ook nu gooide koning winter roet in het eten, waardoor de thuiswedstrijd tegen Germanicus geen doorgang kon vinden. Dan moest het herstel plaats gaan vinden op sportpark Boerbos in Rolde, waar de Rolder Boys de tegenstander waren. De thuiswedstrijd eindigde destijds in een nipte 2-1 overwinning die met de nodige moeite tot stand kwam. Nu was de start buitengewoon goed en kwamen we na een schitterende actie van Luc van der Vegt op voorsprong. Het was Sjoerd Klarenbeek die het uitstekende voorbereidende werk wist te bekronen met de 0-1. Niet veel later had de score verdubbeld kunnen worden via Erik Koedijk, maar dit lukte helaas niet. Na deze fase nam de thuisclub wat meer het initiatief, maar tot heel veel gevaar leidde dit in eerste instantie niet. Toch kwamen de gastheren op gelijke hoogte. Na een corner was het verdediger Jasper Kroon die volledig vrijstaand mocht binnenkoppen. Nog geen drie minuten later waren de rollen volledig omgedraaid, nadat Frank Suurd een vrije trap ineens achter keeper Mark Knol schoot. Ook viel in deze moeilijke fase zelfs ook de 3-1 via Ryan Bruinsma. Toch kwam er voor de rust nog een teken van herstel van ons en was het Erik Koedijk die de aansluitingstreffer voor zijn rekening nam.

Na de pauze werd de jacht op de gelijkmaker voortgezet, maar net op het moment dat er met wat omzettingen meer risico’s zouden worden genomen kwam de thuisclub via opnieuw Ryan Bruinsma op 4-2. Hierna was de wedstrijd wel gespeeld en kon de thuisclub op eenvoudige wijze uitlopen en was het opnieuw Jasper Kroon die ook zijn tweede treffer liet noteren. Het slotakkoord namens Rolder Boys kwam op naam van invaller Danny Hingstman, die een als voorzet bedoelde bal pardoes achter de kansloze keeper Knol zag verdwijnen. Door deze pijnlijke zeperd moest nu helemaal de koppositie aan de buren uit Lemelerveld worden gelaten, dat wel goed uit de winterstop was gekomen en makkelijk won van sc Erica.

Herstel
Na de toch moeilijke start na de winterstop volgt in de thuiswedstrijd tegen vv Beilen het beoogde herstel. De openingswedstrijd was destijds in een 1-3 overwinning geëindigd, waarbij we het in bepaalde fases lastig hadden met het team van coach Eric de Jong. Nu was het spelbeeld op het kunstgras in Dalfsen totaal anders. Door de afwezigheid van de geschorste Sjoerd Klarenbeek mocht A-Junior Nick Dommerholt op het middenveld plaats nemen en dit deed hij wederom naar behoren. Dat de thuisclub in de eerstee helft op voorsprong kwam mocht absoluut verdiend worden genoemd. Na een karakteristieke balverovering op het middenveld door Frank Schurer kwam de inmiddels weer volledig fitte Jeroen Kamphuis in kansrijke positie en hij wist (uiteraard zou ik haast willen zeggen) wel raad met dit buitenkansje: 1-0.

Na de rust was er een korte fase waarin de gasten uit Beilen trachtten de wedstrijd te kantelen, maar tot heel veel gevaar leidde dit niet. Door de geboden ruimte kwam er natuurlijk ruimte om te counteren en bij een van de eerste gelegenheden kwam de tweede treffer tot stand. Na een fraaie aanval via Nick Dommerholt die Joren Rietman bediende, was het laatstgenoemde die Jeroen Kamphuis in staat stelde om de score te verdubbelen. In de slotfase mocht de wederom ingevallen Bas Pietersma ook nog een treffer voor zijn rekening nemen, waardoor de 3-0 eindstand in de boeken verdween.

Burenclash
Na de overwinning tegen Beilen was het op zondag 17 februari dan zover en stond de absolute kraker tegen koploper Lemelerveld op het programma. De thuisclub was uitstekend uit de winterstop gekomen en had de week ervoor op bezoek bij Rolder Boys, waar wij nog op pijnlijke wijze met 6-2 verloren, een knappe 1-3 overwinning geboekt. Zo hield Lemelerveld de voorsprong van drie punten en een veel beter doelsaldo in stand. De opdracht was op voorhand even moeilijk als duidelijk: er mocht hoe dan ook niet verloren worden van de buurman en het liefst zouden we met een overwinning naar Dalfsen terugkeren om zo de kampioenskansen nog in stand te houden.

Onder het toeziend oog van het massaal toegestroomde publiek op het zonnige sportpark Heidepark begonnen beide ploegen enigszins nerveus aan het duel. Toch kreeg de thuisclub in de beginfase een tweetal behoorlijke kansen via Jordy Lugtenberg, die keeper Mark Knol tot een redding wist te dwingen. Ongeveer halverwege de eerste helft volgde de tweede behoorlijke kans voor de thuisclub, maar deze keer vond Wesley Vlierman keeper Mark Knol op zijn weg. Gaandeweg de wedstrijd kregen we meer controle, zonder voor heel veel doelgevaar te zorgen. Tegenvaller in deze eerste helft was wel dat Frank Schurer zich moest laten vervangen wegens een blessure door Gijs Wiltvank, die deze wedstrijd op de bank moest beginnen. In de slotfase van de eerste helft probeerde Niek van Ringen het maar eens van afstand, maar zonder resultaat en dus werd de rust bereikt met een 0-0 stand.

Na de rust begon de thuisclub wel wat beter en kreeg het via rechtsback Jasper Gerritzen een behoorlijke kans op de 1-0, maar de inzet van de verdediger werd op schitterende wijze door Mark Knol uit de kruising getikt. Hierna was het eigenlijk wel gedaan met de dadendrang van de normaal veel scorende thuisclub en werden topscorers Stijn Kogelman en Job Heerink vakkundig aan banden gelegd. Na ongeveer een uur spelen was het Joren Rietman die een eerste waarschuwingsschot los liet richting het doel van keeper Rik Ramaker, maar die zag de bal tot zijn opluchting net over het doel verdwijnen. Ook kwam linksback Fernandez Pruik nog een keer dreigend door, maar hij speelde de bal net iets te ver voor zich uit, waardoor keeper Ramaker kon ingrijpen. Bij de botsing die volgde trok scheidsrechter Makkinga geel voor de Dalfser verdediger, waarbij de trainer van Lemelerveld liever een andere kleur had gezien.

Ook werden we gevaarlijk bij een tweetal corners, waarbij de uitstekend spelende Stefan Jansen of Lorkeers het doel net niet wist te vinden. Ook was Erik Koedijk nog een keer dreigend. Zo’n twintig minuten voor tijd mocht Remco Hultink als invaller voor Luc van der Vegt zijn opwachting maken en hij zorgde meteen voor de nodige onrust in de Lemelerveldse defensie. Ruim tien minuten voor tijd werd het overwicht, dat gaandeweg de tweede helft was ontstaan, bekroond met een prachtig doelpunt van middenvelder Joren Rietman, die vanaf zo’n achttien meter schitterend raak schoot en keeper Ramaker volledig kansloos liet. De thuisclub probeerde in de slotfase alsnog een resultaat te halen en kreeg daartoe nog één grote kans. Matthias Reimink, die in Dalfsen nog een vrije trap in de kruising schoot, was nu niet in staat om dit kunstje te herhalen en dus bleef de 0-1 staan. Een hele prettige overwinning in een wedstrijd die bol stond van de spanning. Door dit resultaat kwamen we weer naast Lemelerveld op de ranglijst te staan, al bleven de gastheren ons natuurlijk op doelsaldo nog wel voor.

Uitschakeling in de districtsbeker
De woensdag na de cruciale overwinning in Lemelerveld stond de bekerwedstrijd tegen de zaterdagtak van Quick’20 in Oldenzaal op het programma. Mede door vakanties kon trainer Jacob Grooten geen beroep doen op keeper Mark Knol en matchwinner Joren Rietman en dus werd het doel verdedigd door Iwan Haarman. In de eerste helft was de thuisclub de wat betere ploeg en kwam het na een ruim half uur op voorsprong via Jesse Olde Monnikhof. Na dit doelpunt kwamen we toch beter in de wedstrijd en dit leidde kort voor de rust tot de gelijkmaker van Daan van der Vegt, die een fraaie aanval wist te bekronen.

Kort na de rust kregen we de uitgelezen kans om op voorsprong te komen, maar het was aanvoerder Sjoerd Klarenbeek die een terecht toegekende strafschop gekeerd zag worden door keeper Ruben Sluik. Na ruim een uur kwam de thuisclub opnieuw op voorsprong via dezelfde Olde Monnikhof. In de slotfase probeerden we de wedstrijd nog wel te keren, maar tot noemenswaardige mogelijkheden kwamen we niet meer en dus eindigde het bekeravontuur helaas op een woensdagavond in Oldenzaal en dus kon de focus volledig op de competitie. Te beginnen met de inhaalwedstrijd in Dedemsvaart.

Een week na de cruciale overwinning tegen Lemelerveld stond de inhaalwedstrijd in en tegen Dedemsvaart op het programma. Deze was op 16 december vanwege het slechte weer afgelast en werd nu onder prettige weersomstandigheden op een wel heel moeizaam bespeelbaar veld afgewerkt. Dit slechte veld had in de beginfase meteen kwalijke gevolgen voor de thuisclub, want zonder dat er een tegenstander aan te pas kwam raakte linksback Patrick Pater zwaar geblesseerd aan zijn knie. Later zou blijken dat zijn voetbalcarrière abrupt beëindigd werd. In het vervolg van de eerste helft waren we qua veldspel dominant, maar moesten we wel alert blijven bij enkele tegenstoten van de thuisclub, die via met name Ben Gerritsen enkele malen voor dreiging zorgden. Vlak voor het rustsignaal dan toch ook nog een behoorlijke schietkans voor Joren Rietman, maar waar hij vorige week tegen Lemelerveld wel doel trof, belandde zijn inzet deze keer op de buitenkant van de paal.

Na thee veranderde het spelbeeld nauwelijks. De gasten bepalen en Dedemsvaart loert op een uitval. Na ruim een uur kreeg Remco Hultink de uitgelezen kans om de score te openen, maar mede door het moeilijk bespeelbare veld knalde hij de bal tegen de onderkant van de lat. In de slotfase claimde Dedemsvaart nog een strafschop wegens een vermeende overtreding tegen Ozhan Karadag, maar scheidsrechter Van Zuuk wilde hier niets van weten en dus eindigde de wedstrijd zoals hij begon in 0-0. Niet veel later bleek dat ook koploper Lemelerveld niet verder gekomen was dan een gelijkspel bij SC Emmeloord en dus bleef de stand bovenin min of meer ongewijzigd.

Na een weekend zonder voetbal stond op 10 maart de thuiswedstrijd tegen Heerde op het programma. Waar de uitwedstrijd nog buitengewoon moeizaam verliep was het beeld nu op Gerner totaal anders. Een dominante thuisclub, dat alle thuiswedstrijden nog had gewonnen, ging vol overtuiging op jacht naar een nieuwe thuisoverwinning. Nadat de gasten in de openingsfase nog wel fel begonnen kwam het initiatief al snel bij de mannen van Jacob Grooten terecht en dit leidde na ruim twintig minuten tot de 1-0 van Sjoerd Klarenbeek, die voor de gelegenheid de positie van de geschorste Koen Sloot innam. Tevens was dit zijn honderdste competitiedoelpunt in het eerste elftal. De eerste helft werd simpel uitgespeeld onder de moeilijke winterse omstandigheden.

Na de rust veranderde het beeld niet veel en was het na een klein uur die andere centrale verdediger Stefan Jansen of Lorkeers die de score wist te verdubbelen. In de slotfase mochten Nick Dommerholt en Bas Pietersma maar weer eens als invallers binnen de lijnen komen en was het niet voor de eerste keer dat Bas ook in deze wedstrijd een goaltje wist mee te pikken.

Op 17 maart stond de uitwedstrijd tegen Zuidwolde op de rol en dit bleek maar weer eens een lastige uitwedstrijd te zijn, want na een moeilijke wedstrijd werd er op het nippertje met 2-1 gewonnen. De eerste kans was nog wel voor de gasten, maar deze werd gekeerd door de uitblinkende keeper Sjors van der Weide die een hele hinderlijke sta-in-de-weg zou blijken. Zo nu en dan kwam de thuisclub van de eigen zestienmeter af en een van deze spaarzame aanvallen leidde zelfs tot de voorsprong. Het was de grote sterke spits Ouren Nikkels die keeper Mark Knol met een geniepige schuiver wist te verrassen en dus werd er met 1-0 gerust.

Na de rust een ongewijzigd beeld. Een fel aanvallend Dalfsen dat met man en macht de gelijkmaker zocht. Deze kwam er ook, na een scrimmage voor het Zuidwolder doel. Na enkele mislukte pogingen was het uiteindelijk Jeroen Kamphuis die het beslissende zetje gaf voor de gelijkmaker. Nu was de jacht op een winnende treffer geopend, maar dit bood de thuisclub natuurlijk ook ruimte om te counteren en na een van deze mogelijkheden vond opnieuw Ouren Nikkels de paal op zijn weg. In de absolute slotfase leek het erop dat er toch puntverlies geleden zou worden, maar daar dacht de wederom ingevallen Bas Pietersma toch anders over, want hij kroonde zich in de 89e minuut tot matchwinner door de uitblinkende keeper Van der Weide toch nog eens te passeren: 1-2!

Op zondag 24 maart kwam Stadskanaal op bezoek in Dalfsen en was er de kans om revanche te nemen voor de vervelende uitnederlaag die kort na de winterstop in Groningen werd geleden. Maar ook nu bleek Stadskanaal een moeilijk te bestrijden tegenstander. Een voorzichtige eerste helft leek zonder doelpunten te gaan eindigen, waarbij de gasten de betere kansen kregen. Net op het moment dat er iets meer controle kwam namen de gasten dan toch de leiding via Sten Vos. Na de pauze werd de jacht op de gelijkmaker vol overtuiging ingezet. Deze kwam er al snel via Luc van der Vegt, die met een fraai schot Royce Geerlings wist te verschalken. Lange tijd leek dit ook de eindstand te gaan worden, maar dit was maar weer eens buiten gouden invaller Bas Pietersma gerekend, die ook nu in de blessuretijd de winnende goal wist te laten noteren.

Op 24 maart stond de eerder afgelaste thuiswedstrijd tegen Germanicus op het programma en waar de uitwedstrijd in Coevorden met 2-1 werd verloren werd er nu een degelijke 3-1 overwinning behaald. De score werd geopend door Joren Rietman, die maar eens bewees over een voortreffelijk linkerbeen te beschikken. Op slag van rust werd de voorsprong verdubbeld door Luc van der Vegt, zodat er gerust werd met 2-0. Na de rust kwamen de gasten toch wat beter in de wedstrijd en dit leidde na tien minuten tot een strafschop, die werd veroorzaakt door een wat onhandige actie van Bas Pietersma. Deze werd benut door Roelof van Dijk. Ruim tien minuten voor tijd deed Bas het een stukje beter door dat te doen wat hij de laatste twee wedstrijden ook al had gedaan, namelijk de wedstrijd beslissen. Na afloop bleek dat concurrent Lemelerveld twee punten had gemorst in Stadskanaal en dus kregen we de koppositie weer in handen!

De derde thuiswedstrijd op rij leverde ook weer drie punten op, deze keer was Dedemsvaart het slachtoffer. Na een enigszins aftastend begin nam de thuisclub het voortouw en was het Joren Rietman die na goed voorbereidend werk van Daan van der Vegt keeper Daan Zwinselman van de gasten wist te verschalken met een verdekt schot. Deze 1-0 bleek ook de ruststand te zijn. Na de pauze had trainer Rouwenhorst zijn aanvoerder en vrije verdediger Raemon Knol naar voren gedirigeerd. Dit zorgde voor wat lichte verwarring bij de gastheren, maar na een korte periode kregen we de wedstrijd weer onder controle. Het was eigenlijk wachten op de verlossende 2-0 en deze kwam er ook. Met dezelfde Rietman in de rol van aangever bood hij de meegelopen Erik Koedijk de uitgelezen kans om de wedstrijd te beslissen en hij deed dat ook: 2-0.

Na dit drieluik in eigen huis stond er weer eens een uitwedstrijd op het programma en werd er een bezoek gebracht aan Asser Boys. De wedstrijd begon al vroeg met een tegenvaller, nadat al binnen tien minuten Stefan Jansen of Lorkeers uitviel met een blessure en vervangen werd door de net weer fitte Frank Schurer. Tot overmaat van ramp kwam de thuisclub ook nog eens op voorsprong, nadat we in de openingsfase enkele grote kansen onbenut hadden gelaten. Kwam ook nog eens bij dat de scheidsrechter niet had geconstateerd dat een inzet van Luc van der Vegt de doellijn reeds gepasseerd had. De voorsprong van de thuisclub kwam tot stand via een spaarzame corner, waarbij er niet attent werd verdedigd en zo kon Calvin Verboekend de score openen. Deze 1-0 bleek ook de ruststand.

Na de rust werd de thuisclub zo mogelijk nog verder naar achter gedrongen, maar tot grote kansen leidde dit vooralsnog niet. Een beetje vanuit het niets kwam dan toch de gelijkmaker en was het maar weer eens Jeroen Kamphuis die deze wist te noteren. Nauwelijks drie minuten later stond de verdiende voorsprong op het scorebord door toedoen van dezelfde Kamphuis, terwijl in de 80e minuut Daan van der Vegt de eindstand op 1-3 bepaalde. Na de wedstrijd kwam vanaf de andere kant van Assen het bericht dat achtervolger Lemelerveld twee punten had gemorst tegen FC Assen, waardoor de voorsprong nu plotseling vier punten was geworden.

Op 2e paasdag werd er wederom een thuiswedstrijd afgewerkt op sportpark Gerner en deze keer was SC Emmeloord de tegenstander. Na een behoorlijke wedstrijd, waar er verdedigend weinig weg werd gegeven werd er met 2-0 gewonnen. Kritische noot was wel dat het erg lang duurde voordat de wedstrijd werd beslist en de gasten uit Flevoland lang mochten hopen op een resultaat. Na ongeveer twintig minuten kwamen de gastheren op voorsprong. Na een goede vrije trap stond Erik Koedijk helemaal vrij en kon zo de 1-0 laten aantekenen. De gasten waren hierna toch behoorlijk de weg kwijt, maar zoals al vermeld lieten de manschappen van trainer Grooten na om de wedstrijd vroegtijdig te beslissen. Zoals dan vaker gebeurt krijgen de gasten in de 86e minuut nog één grote kans op de gelijkmaker, maar deze verdween via de buitenkant van de paal naast het doel van Mark Knol. In de daarop volgende aanval dan toch de verlossende 2-0 door toedoen van Jeroen Kamphuis.

De voorlaatste uitwedstrijd van het seizoen bracht ons naar sportpark de Hoogspanning in Assen. Waar Lemelerveld twee punten liet liggen, kwamen wij hoegenaamd niet in de problemen. De eerste kans was nog wel voor de thuisclub, maar de halve omhaal van Alessandro Hut verdween over het doel van Mark Knol. Na deze openingsfase was het een en al Dalfsen wat de klok sloeg en na ruim tien minuten kon het eerste doelpunt worden genoteerd. Nadat Joren Rietman met zijn schot de lat nog op zijn weg vond, scoorde Luc van der Vegt de 0-1. Ongeveer tien minuten later werd de score verdubbeld door de jarige Jeroen Kamphuis, die tevens zijn honderste competitiedoelpunt wist te noteren. Na een half uur werd de eindstand al bereikt, toen Sjoerd Klarenbeek vanaf elf meter de 0-3 noteerde. De rest van de wedstrijd werd plichtmatig uitgespeeld en even leek het erop dat het kampioenschap al binnengehaald kon worden, maar (gelukkig) wist Lemelerveld in Dedemsvaart in de absolute slotfase een 2-1 achterstand nog om te buigen in een 2-3 zege.

Trilogie
Zondag 19 mei is de dag waarin het dan uiteindelijk voor elkaar zou komen en het kampioenschap in de 2e klasse L een feit zou worden. Hierbij moest worden afgerekend met degradatiekandidaat SC Erica. De eerste wedstrijd tegen deze Drentse tegenstander was afgetekend met 5-0 gewonnen en dus mocht de thuiswedstrijd eigenlijk geen probleem opleveren. Maar hoe vaak loopt zo’n wedstrijd zoals je wilt, dus garanties op voorhand waren er niet. Echter na minder dan één minuut en zonder dat er ook maar één speler van Erica de bal had geraakt, werd de score al geopend door Sjoerd Klarenbeek, die na een prima aanval op aangeven van linksback Niek van Ringen er 1-0 van maakte. Hier gingen in totaal tien passes aan vooraf.

Direct na deze droomstart moest keeper Mark Knol een kopbal van Kjeld Huls uit zijn doel ranselen. In het verdere verloop van de eerste helft domineerde de thuisclub, maar moest er toch zo nu en dan toch worden uitgekeken bij een spaarzame uitbraak van de gasten. Bij een van deze mogelijkheden kreeg opnieuw Kjeld Huls een vrije schietkans, maar hij schoot over het doel van Mark Knol. Na zo’n 35 minuten werd de bevrijdende 2-0 gescoord. Het was wederom een fraaie voorzet van Niek van Ringen, die deze keer door Jeroen Kamphuis werd gepromoveerd tot doelpunt. Nog in de eerste helft werd de wedstrijd definitief beslist en was het in de 44e minuut Daan van der Vegt die op sublieme wijze de 3-0 in de kruising schoot.

De tweede helft kunnen we eigenlijk heel kort over zijn. De thuisclub vond het allemaal wel prima en de toeschouwers genoten van het dan nog mooie weer. Enige feit wat nog vermeld dient te worden was de eretreffer van SC Erica die in de 87e minuut op fraaie wijze door Joost Rolink werd gemaakt en dat de na dit seizoen afscheid nemende Chiel Huisjes nog een invalbeurt kreeg als vervanger van Jeroen Kamphuis. Scheidsrechter Broersma vond het na exact 90 minuten ook wel prima en blies af, waarna het feestgedruis op het veld los barstte. Vervolgens mocht aanvoerder Sjoerd Klarenbeek de derde kampioensschaal in ontvangst nemen van burgemeester Erica van Lente (hoe toepasselijk). Het zou daarna nog lang gezellig blijven op sportpark Gerner, waar vele supporters en spelers van andere teams waren blijven hangen en er muziek was van Volkszanger Harm Wolters en dj Jeroen van Oenen.

De laatste wedstrijd van het seizoen was er letterlijk eentje voor de statistieken en bracht ons bij VV Valthermond, waar thuis nog met de nodige moeite van werd gewonnen. Op deze slotdag wilden we in ieder geval nog proberen om een mooi slotakkoord aan het seizoen te geven en ook nog de derde periode in de wacht slepen. Dit lukte ook nog, want door doelpunten van Stefan Jansen of Lorkeers en topscorer Jeroen Kamphuis werd er met 2-0 gewonnen waardoor deze derde periode zonder puntverlies werd afgesloten.

Volgend seizoen gaan we met ons vlaggenschip de eerste klasse in, voor het eerst in de geschiedenis zal er op dit niveau geacteerd gaan worden. In welke regio dit gaat gebeuren is op dit moment nog niet bekend, maar het zal hoe dan ook een buitengewoon interessant seizoen worden. Wie weet tot volgend seizoen op ons fraaie sportpark Gerner.

Niek van der Vegt
Assistent scheidsrechter SV Dalfsen

Lees ook
Seizoen 2016/2017: Door de ogen van de Assistent-scheidsrechter
Seizoen 2017/2018: Door de ogen van de Assistent-scheidsrechter

Volg SV Dalfsen op social media: